Terus
terang je la ye..sy ni tak pandai masak sangat..kalau untuk diri sendiri tu
lepas la (kot). orang selalu kata kalau nak kakwin kena la pandai masak, nak
tambat hati suami pun kena la jage pasal makan minum die..tak kan hari-hari nak
makan dekat kedai, hari-hari makan fast food, hari-hari makan benda yang sama
je kan..lama-lama bukan kata cik abang je yang bosan, diri sendiri pun jemu.
apa kata kita ambil inisiatif masak sama-sama. secara tak langsung dapat
eratkan kasih sayang. satu perkara yang saya pernah dengar iaitu anak-anak yang
makan hasil air tangan kita pun akan jadi anak yang lebih mendengar
cakap..hehe, rase ayat macam orang da kahwin la plak..takpe-takpe, berpegang
kepada prinsip belajar dari sekarang, nanti tak de la kekok sangat kalau suami
suruh masak. satu lagi faedah bila da belajar dari awal memang tak dapat
dinafikan boleh la tolong mak kat dapur sediakan makanan.
so moh
le kite belajar beberapa resepi ringkas ni, nanti boleh la try.
Masak asam
pedas
Bahan-bahan
a)
Bawang besar
b)
Cili kering kisar
c)
Serai
d)
Belacan (pilihan)
e)
Air asam jawa/asam keping
f)
Daun kesum
g)
Bunga kantan
h)
Air
i)
Ikan
j)
Tomato (pilihan)
Cara-cara
1.
Tumbuk bawang
2.
Kalau nak tumis panaskan minyak n tumis a + d
3.
Masukkan air dan semua bahan lain kecuali j
4.
Dah mendidih-masukkan j n garam
5.
Siap
*pilihan
– tambah kiub pati ayam/pak aji
Sup
Bahan-bahan
a) Bawang besar
b) Bawang putih
c) Halia
d) Bunga lawang
e) Kulit kayu
manis
f) Jintan(manis+putih)/sup
bunjut
g) Lauk (ayam/ikan/daging)
h) Air
i) Kentang
j) Lobak merah
k) Daun sup
l) Daun bawang
m) Bawang goring
n) minyak
Cara-cara
1. Tumbuk/hiris
a+b
2. Halia (potong
ikut suka atau nak tumbuk sedikit bagi pecah)
3. Panaskan
minyak utk menumis
4. Minyak da
panas - tumis 1, d, dan e
5. Masuk f,
g + h
6. Masuk kentang+lobak
merah – bubuh garam
7. Da mendidih
tutup api, masukkan k + l
Kari
Bahan-bahan
a) Bawang besar
b) Bawang putih
c) Halia
d) Daun kari
e) Bunga lawang
f) Kulit kayu
manis
g) Serbuk kari
h) Cili kering
kisar
i) Air
j) Santan/susu
cair
k) Air asam
jawa/asam keping
l) Minyak
m) Kentang
n) Sayur (lobak/kacang
panjang/ terung/ bendi..)
o) Bahan utama(ikan/ayam/daging/...)
Cara-cara
1. Hiris a,b,c
2. Panaskan
minyak – tumis 1 + d,e,f hingga kekuningan
3. Bancuh (g,h
+i) – tumis sampai pecah minyak
4. Masukkan
o
5. Masukkan
j (boleh cmpur air kalau nak untuk kurangkan kepekatan kari)
6. Masukkan
m,n..k + perasa
Masak kicap
Bahan-bahan
a) Bawang besar
b) Bawang putih
c) Bunga lawang
d) Kulit kayu
manis
e) Kicap
f) Air
g) Bahan utama(ikan/ayam)-goreng
dulu (daging)-rebus dulu
h) Soon
i) minyak
Cara-cara
1. panaskan
minyak-tumis a,b yang dihiris/tumbuk + c,d
2. bubuh
kicap + bahan utama
3. masukkan
air(sukatan bergantung kepada selera anda) (kalau nak bubuh soon air kena bubuh
lebih sebab soon serap air)
4. masukkan
h/kentang/pilihan lain..
5. kalau
nak pedas letak cili api (belah dua/tumbuk sikit)
6. bila da
mendidih boleh tutup api n hidangkan –hias ikut suka anda(daun bawang/daun
sup/bawang goreng..)
Masak lemak cili api
Bahan-bahan
a) Cili api
b) Bawang besar
c) Serai
d) santan
e) Pilihan lauk
(ayam/daging/ikan/ketam..)
+ serbuk kunyit
Cara-cara
letak dalam periuk |
2. Titik serai
3. Masukkan santan dan pilihan
lauk
4. Kacau sentiasa sampai
mendidih
Lemak putih (untuk masak sayur)
Bahan-bahan
a) Perencah(ikan
bilis/ayam)
b) Bawang besar
c) Santan
d) Sayur (toge/kobis/sawi,petola, labu..)
Cara-cara
1. Masukkan
bahan 1,2 & 3 –kacau sampai mendidih
2. Dah nak
mendidih masuk 4 (sayur x perlu masak lama sangat)
No comments:
Post a Comment